Vegetar – mad vinder frem med stor hast. Det ses blandt andet på, hvor mange spisesteder, der åbner med vegetar retter på menukortet. Men det er også eksisterende restauranter og caféer, som har set den hastigt voksende kundegruppe, som gerne vil have grønne retter at spise. Hvis man søger en vegetar restaurant i Aarhus, så får man et bud på, hvilke steder i Aarhus, der har retter, som er vegetariske.
Friske råvarer er afgørende
En rigtig god ting, når man skal ud at spise, er at se på de råvarer, som bruges i køkkenet. Om det er lokale er et holdningsspørgsmål – og et spørgsmål om miljø og bæredygtighed. Men friske grøntsager smager nu engang bedre end ikke friske. Klimaet i Danmark gør, at det nogle gange er svært at få friske grøntsager, og så må man ty til at købe importerede varer fra Sydeuropa eller Sydamerika. Sådan er det, men dette til trods, så kan der alligevel godt laves god og smagfuld mad.
Det handler om forventninger til maden
Rigtig mange, som går ud og spiser i byen og ikke kender til de forskellige spisesteder, ved jo ikke, hvilken type mad de får. Måske har de googlet menukortet og prisniveauet, men man ved reelt ikke, hvor store portionerne er, og hvordan det smager. Men det er der råd for eller måske rettere hjælp til. Brug Cafe Aarhus – en guide, hvor alle caféerne i smilets by er med. Her er rigtig mange billeder af maden, og dem, som har guiden, har i høj udstrækning selv taget billederne. Så det er ikke professionelle madfotografer, som har stylet maden for vildt, som har taget billederne. De er autentiske, og det er den mad, som man kan forvente at få serveret, og ikke et drømmebillede, som ikke har noget med virkeligheden at gøre.
Det er især de unge, som går op i vegetar mad
Tendensen har været længe undervejs i Danmark og Aarhus. Det er primært i de større byer, at antallet af vegetarer vokser. Det kan måske hænge sammen med koncentrationen af studerende og andre unge. Den er relativt højere i de store byer. Det er der ikke noget nyt i, men det fortæller bare, hvorfor der er flere vegetarer i byerne, og tallet er i massiv vækst. Hvorfor mange bliver vegetarer, er svært at sige præcist, men en af grundene er sikkert, de er miljøbevidste. En anden kan være sundheden, da det alt andet lige er sundere at spise grønt.
De fleste ved godt, at fornyelsen ret ofte kommer fra ungdommen, da det ses tydeligt på de krav, der stilles fra de unge til de aarhusianske restauranter, caféer og take aways. De er tvunget til at tænke på mere grønt mad. De får færre kunder, hvis de ikke har veltilberedte vegetarretter på menukortet. Derfor er der også en omstilling i gang, så selv de mest rendyrkede bøfrestauranter har rene grønne retter.